Navigatie Link overslaanHome » Archief » West-Friese jongeren in Finse kou

Zes West-Friese jongeren in Finse kou

Megan, Martijn, Hannah, Suzan, Arjan en Tessa, Dave en Gabi hebben Nederlandse producten ingeslagen. Foto Theo Groot


Door Theo Groot - 20-2-2015


BOVENKARSPEL - Zes West-Friese jongeren stappen zaterdagmiddag in het vliegtuig naar Finland voor een internationale uitwisseling waarbij veel activiteiten buiten zullen plaatsvinden. Voor de jongeren, uit de met ’kwetsbaar’ aangeduide groep, een unieke ervaring. Enkelen van hen gaan voor het eerst vliegen, maar ook is het in Finland momenteel soms wel 25 graden onder nul.


Arjan Timmer, Martijn Wijnen, Tessa Botman, Hannah Korai, Dave Botman en Megan van Dalen leven al enige tijd naar het evenement toe. Ze komen bij het project via Merakel, het logeerhuis in Lutjebroek, of vanuit ’t Stadsplein in Bovenkarspel. Megan is hier vrijwilligster en gebruikt het project om haar CV op te sieren, zodat ze met deze ervaring gemakkelijker aan een studie kan beginnen. Dave is hulpconciërge bij ’t Stadsplein en enkele dagen per week stagiair. Met Hannah vulden zij deze week in het Streekhof een tas typisch Nederlandse producten, om mee te nemen.


Speels

Het project heet Seeyou@nature, is opgezet door Welzijn Stede Broec en wordt uitgevoerd door ’t Stadsplein. Een kleine dertig jongeren uit Nederland, Finland, Italië en Spanje doen mee. De natuur wordt gebruikt als speelse leeromgeving, waarin wordt gewerkt aan persoonlijk leiderschap, identiteit, zelfvertrouwen en ontwikkeling. Programma en methoden worden aangepast aan de individuele deelnemers.
Ze gaan rijden met een door husky’s getrokken hondenslee, naar de sauna en in een meertje afkoelen, ze ondernemen een expeditie naar een houthakkershut, moeten vuur maken en koken. En er is een klimmuur en ze gaan boogschieten. Vanuit elk land wordt een deel van het programma verzorgd en contact met andere nationaliteiten is een belangrijk onderdeel. Voor de communicatie maken ze mede gebruik van een pictowoordenboek. Suzan Kok, begeleidster vanuit Merakel, kent dat al in haar werkomgeving. Ze paste de plaatjes en de teksten aan voor internationaal gebruik.


Groot succes

Gabi Steinprinz is begeleidster namens ’t Stadshart, met Ellen de Wit. Ze was in 2007 al betrokken bij een uitwisseling. ,,Dat was een groot succes. Iedereen werkt aan zijn eigen competentie, gaat uitdagingen aan en leert nieuwe dingen. Het gaat uit van organisch leren op een natuurlijke manier, door zelf zaken uit te proberen en te ontdekken.’’
Het project is mogelijk door Erasmus+ Jeugd, een Europees subsidieprogramma dat educatie stimuleert. Met het programma wil men jongeren een betere kans bieden op de arbeidsmarkt in de strijd tegen de in sommige landen heel hoge jeugdwerkloosheid.
In juni volgt het tweede deel als de buitenlandse deelnemers hier op bezoek komen. De jongeren moeten dan zelf aan de slag en samen met de begeleiding de accommodatie, fietsen, materiaal, eten en vrijwilligers regelen. Ook moeten er geldinzamelingsacties worden gehouden.
Maar eerst gaan ze naar Finland om aan hun ontwikkeling te werken en ook veel lol te beleven. Martijn heeft als het goed is de speciale Facebook-pagina Expeditie Finland openbaar gemaakt, zodat alle familieleden, vrienden en bekenden de deelnemers op hun blog kunnen volgen.